Як використовувати електричну зубну щітку

Спробуйте задати це запитання кільком рандомним людям — і у більшості випадків ви отримаєте здивоване: «Тобто?‎»‎ Здавалось би, що тут може бути незрозуміло… Проте, не все так просто. Попри очевидну зручність, далеко не всі власники використовують електричну зубну щітку правильно. У блозі ми вже розповідали про деякі особливості вибору та користування сучасними щітками та пастами. А тепер зібрали поради стоматологів та виробників у чіткий список дій. Ви можете використовувати повний список для ретельного догляду або вибрати конкретний пункт для роботи з певною зоною.

Гайд із чищення електрощіткою

І тут на нас чекає перший сюрприз. Адже чистити треба не тільки зуби. Стоматологи наголошують, що ясна, під’ясенні кишені та язик так само потребують догляду. Вже не кажучи про брекети або імпланти. Такий комплексний підхід дозволяє знизити ризик появи карієсу, запалень та захворювань ротової порожнини. Тому сучасне чищення складається з кількох етапів.

Готуємось до сеансу чистоти

  1. Дістаньте щітку з УФ-санітайзера або тримача. 
  2. Перевірте заряд. Електрощітки оснащені індикатором, який заздалегідь повідомляє, що ресурс акумулятора добігає кінця. Це може бути світловий індикатор, або ж цифровий, який показує відсоток заряду. Зустрічаються також версії із звуковим сигналом.
  3. Підберіть насадку та перевірте її стан. Міняти насадку для повсякденного використання рекомендується раз на 2-4 місяці. Зазвичай про необхідність заміни свідчить знебарвлений колір щетинок.
  4. Змочіть щітку водою та нанесіть на неї зубну пасту. Тут важливо не перестаратись — об’єму горошини буде цілком достатньо.
  5. Виберіть режим. В залежності від інтенсивності вібрацій, у сучасних моделей їх може бути кілька —  в середньому 5, а у топових, як Oclean X Pro Elite Smart Sonic Toothbrush, цілих 32 режими.
  6. Прополощіть ротову порожнину.

Як правильно чистити зуби електричною щіткою

Тут важливо все — манера чищення, скільки часу, чи всі зони проходите та скільки часу приділяєте кожній. Якщо ви тільки починаєте користуватись девайсом, спочатку може бути незвично, але ви швидко звикнете. Спробуйте виконати цю інструкцію, щоб отримати найкращий результат: 

  1. Підготуйтесь рухатись за умовними зонами — від задніх зубів до передніх. На екрані найбільш продвинутих щіток можна побачити схематичне зображення цих 4 зон — по 2 зверху та знизу. Це допомагає контролювати процес і нічого не пропустити. А от яка щелепа буде першою, верхня чи нижня, — не так важливо.
  2. Розмістіть насадку під кутом 45 градусів вздовж лінії ясен. Рекомендується починати із зовнішньої сторони, потім чистити внутрішню, а і кінці — жувальну частину зубів.
  3. Натисніть кнопку та розпочніть чищення вимітаючими рухами. Направляйте їх від ясен до вершинок зубів. 
  4. Контролюйте силу натискання, щоб не пошкодити емаль та ясна. Зручно, якщо ваша щітка повідомляє, коли натиск надто сильний.
  5. Слідкуйте за таймером — звуковий сигнал підкаже, через скільки секунд час змінити зону.
  6. Якщо ви пропустили ділянку чи приділили недостатньо уваги, повторіть процедуру для неї — розумна щітка і у цьому випадку подасть сигнал.
  7. Переконайтесь, що пропрацювали всі зони.
  8. Прополощіть ротову порожнину, щоб видалити залишки пасти.
  9. Якщо необхідно, використовуйте додатково ополіскувач.
  10. Зверніть увагу на звіт, якщо ваша щітка збирає статистику чищень. Деякі моделі показують звіт на екрані, деякі — ще й у додатку на смартфоні. Наприклад, Oclean X Pro Digital Smart Sonic Toothbrush метчиться і з Apple Health, і з застосунком Oclean Care+. Там докладно можна передивитись, чи правильно ви все робите.

Ці прості кроки допоможуть зробити чищення зубів дійсно ефективним. Головне, дотримуватись їх кожного дня. У процесі слідкуйте за технікою та не бійтесь помилок, адже розумна щітка допомагає їх виправити. 

Зубна щітка для масажу ясен

Навіщо взагалі потрібен масаж?

Справа в тому, що м’яка стимуляція ясен покращує кровообіг у ротовій порожнині. А хороший кровообіг — запорука якісної доставки корисних речовин до коренів та поверхні зубів. В результаті здоровіші і ясна, і зуби. Значно знижується ризик виникнення пародонтиту та гінгівіту. До того ж, поступово знижується чутливість.

Крім того, у під’ясенних кишенях (це якраз лінія кордону між зубами та яснами) накопичуються бактерії. Ретельне пропрацювання цих ділянок допомагає додатково їх очистити.

Як робити масаж ясен?

Процедуру можна виконувати одночасно із чищенням або після нього, кожного дня або періодично. Попри свою ефективність, вона надзвичайно проста:

  • Встановіть м’яку насадку із делікатними щетинками або спеціальну насадку для роботи з яснами.
  • Увімкніть тихий режим із мінімальною кількістю обертів.
  • Рухайтесь уздовж лінії ясен так само, як при чищенні зубів — плавними вимітаючими рухами.
  • Пропрацюйте всі ділянки на верхній та нижній щелепі — процес має зайняти орієнтовно 2 хвилини.
  • Прополощіть ротову порожнину.

Головне правило масажу — м’якість та плавність. Його також можна виконати за допомогою іригатора

Не забудьте про язик

На ньому так само збирається чимало бактерій, тож приділимо час і йому. Це рекомендується робити після роботи із зубами та яснами. На зворотній стороні насадки є спеціальний очищувач з м’якого матеріалу. Саме ним і чистимо язик. Обережними масажними рухами проходимось по всій його поверхні. 

Після чищення

Завершивши всі процедури, подбаємо про сам девайс:

  • Ретельно промиваємо щетинки.
  • Струшуємо їх від зайвої вологи.
  • За необхідності промиваємо корпус. Якщо, звісно, він захищений від вологи. Щоб спокійно вимити девайс, необхідний рівень захисту IPX7. При цьому отвір для зарядки має бути закритим.
  • Встановлюємо у тримач санітайзера або очищуємо електрощітку іншим способом.

Переваги сучасного підходу до здоров’я ротової порожнини

Отже, такий простий і знайомий процес, як чищення зубів, насправді виявився досить цікавим та комплексним. Так, сучасний догляд потребує більше уваги, але і результат приносить кращий, ніж традиційне чищення:

  • Забезпечує чистоту на всіх ділянках ротової порожнини.
  • Дозволяє позбутись навіть стійкого нальоту та пігментації.
  • Знижує чутливість.
  • Покращує загальний стан зубів та ясен.
  • Знижує ризик захворювань та кількість візитів до стоматолога.
  • Забезпечує красиву посмішку та впевненість у собі.
Дитяча електрична зубна щітка Oclean Kids синя та рожева
Безкоштовна доставка
Захищений платіж
Гарантія 2 роки
Повернення протягом 30 днів