Секрети електрощітки-1. Із чого виготовлені щетинки електричної зубної щітки

Сучасна електрощітка сильно відрізняється від своїх пращурів. Магнітно-левітаційний двигун, таймер, купа датчиків та розумні підказки — це вражає. Але справа не тільки у складних технологіях. Знаєте, що стало найбільшим проривом  у розвитку щітки?

Щетинки) Так, робоча частина щітки здається дуже простою. Але це її найважливіша складова, адже вона безпосередньо контактує з нашими зубами та яснами. Розбираємось, із чого виготовлені щетинки електричної зубної щітки, чому це так важливо, а головне — як їх вибирати.

Трохи про історію зубної щітки

Ми вже розповідали, коли була винайдена зубна щітка та наскільки цікавим був цей процес. Якщо коротко, все почалося з кори дерева, прийшло до розщепленої гілочки, а потім — до свинячої щетини, яка кріпилась до цієї гілочки. Ну, або до кінської. Як в Наполеона Бонапарта, наприклад. Саме у щетині й полягала основна проблема.

Чому зубна щітка з натуральної щетини — погана ідея?

Справа в тому, що свиняча чи будь-яка інша натуральна щетина має особливу структуру. По суті вона являє собою трубку, пусту всередині. У цій пустоті чудово скупчуються волога, бактерії та віруси. Й не просто скупчуються, а дуже активно розмножуються.

Це зараз ми розуміємо, наскільки мікроорганізми можуть бути шкідливими чи корисними. А раніше у людства не було належних знань на цю тему. Аж до 1860-1890-х років.

Саме у ті часи видатний вчений Луї Пастер робить низку відкриттів щодо ролі бактерій та вірусів у розвитку захворюваннь, а також доводить необхідність щеплення. А американець Хірам Ніколас Уодсворт (Dr. H. N. Wadsworth) оформлює патент на щітку із сучасним кріпленням щетини, яке збирає менше бактерій.

Винаходи значно знизили різик перенесення захворювань через слизову оболонку рота. Але, звісно ж, не вирішили проблему. Потрібен був якісно новий підхід.

Нейлон від DuPont. Переворот у чищенні зубів

Провідні виробники того часу не зупинялися і постійно шукали, як покращити зубну щітку. Їм вдалося, причому у двох різних напрямках:

  • Спочатку, у 1937 році, інженер американської компанії DuPont Воллес Г’юм Карозерс винайшов нейлон. З того часу цей легкий та міцний синтетичний матеріал використовується у різних галузях промисловості. А вже у 1938 році компанія Oral-B випустила першу ручну щітку з нейлоновою щетиною. 
  • У 1960-х з’явилася електрощітка для домашнього використання Broxodent, також з нейлоновою голівкою.

Поступово виробництво стало  масовим, а сама конструкція розвинулась до розумної електрощітки. Та й звичайний нейлон, який все ж був занадто жорстким для зубів та ясен, змінився. Інженери DuPont розробили м’який різновид нейлону, який делікатно чистить, при цьому зберігає свою міцність. Розробка виявилась настільки вдалою, що і зараз з нього виготовляються насадки для електрощітки.

Особливості щетинок DuPont

Їх використовують провідні виробники товарів для догляду за ротовою порожниною, зокрема інноваційний бренд OCLEAN. І ось чому:

  1. Щетиники DuPont виготовляються відповідно до запатентованої технології із суворим дотриманням стандартів якості. 
  2. Вони протестовані та безпечні для здоров’я зубів та ясен — це підтверджується сертифікатом FDA (Управління з продовольства та медикаментів США).
  3. Не викликають алергій та побічних реакцій.
  4. В них ідеально гладенька, відполірована поверхня, що не затримує бактерії.
  5. Діамантова огранка кінців щетинок не дряпає емаль та ясна.
  6. Кожен користувач може підібрати насадки зі щетиною оптимальної жорсткості — від дуже м’якої до жорсткої, відповідно до своїх потреб.
  7. Відповідно, щетинки DuPont дозволяють видалити застарілий зубний наліт, пігментацію від чаю, кави та тютюну, знизити чутливість зубів та попередити розвиток захворювань ротової порожнини.
  8. Змінювати такі насадки можна раз на 3-4 місяці, на відміну від натуральної щетини.

Як вибрати насадку для електрощітки

Попри те, що нейлон — безпечний та надійний матеріал, вибирати їх варто дуже уважно. Аби електрична щітка принесла здорові зуби та сяючу посмішку, дотримуйтесь наступних рекомендацій:

  • Перед тим, як купити електрощітку, порадьтеся зі стоматологом. Лікар надасть необхідні поради та підкаже, як користуватись девайсом та які щетинки підійдуть саме вам.
  • Визначіться, скільки насадок вам потрібно. Якщо девайсом користується вся родина, є сенс придбати сет аксесуарів.
  • Упевніться в тому, що аксесуар призначено для вашої моделі щітки.
  • Зверніть увагу на призначення насадки — для стандартного чищення, видалення нальоту, догляду за чутливими яснами чи чищення зубів дітям.
  • Вибирайте голівку із різною висотою та розташуванням щетини. Так, в моделях OCLEAN, вона може відрізнятись за висотою, мати різну жорсткість та різний кут нахилу, аби краще проникати у міжзубні проміжки та видаляти залишки їжі та наліт.

А вибравши комфортну щітку та насадку, не забувайте про своєчасний догляд за ними. Підтримуйте їх у чистому й охайному вигляді, та будьте впевнені у своїх результатах чищення!

Безкоштовна доставка
Захищений платіж
Гарантія 2 роки
Повернення протягом 30 днів